overeenkomst

Waarom investeren in vastgoed?

06-09-2017Nieuws

Waarom investeren in vastgoed?


Investeren in vastgoed maakt deel uit van een  duurzame, waardevaste en veilige vermogensopbouw. Niet alleen is er de directe opbrengst van de huurinkomsten, maar op middellange termijn is er ook de meerwaarde van het eigendom zelf. Bovendien kan u door de hefboom van een bankfinanciering uw uiteindelijke rendement gevoelig optrekken. Hou wel rekening met de specifieke kenmerken van een vastgoedinvestering.

Het huurrendement
Vandaag is investeren in residentieel vastgoed zeer interessant. Velen hebben schrik van de grote schommelingen en de risico's die gepaard gaan met aandelenbeleggingen, terwijl de rente op financiële producten momenteel te verwaarlozen is. Zelfs bij de huidige lage inflatie zie je je spaargeld smelten. Het rendement dat een verhuurd appartement opbrengt, is daarentegen een veelvoud van de rente op een spaarboekje, zonder de grote risico's van de beurs.

We moeten wel een onderscheid maken tussen bruto- en nettorendement. Bruto is wat je ontvangt van de huurder, netto is wat er overblijft nadat ook de onroerende voorheffing, maandelijkse kosten en verzekering betaald zijn, eventueel rekening houdend met een kleine marge voor occasionele leegstand. Daarom zijn nieuwbouw BEN-constructies zo interessant. De eerste 10 jaar hoef je bij nieuwbouw nauwelijks rekening te houden met onderhouds- en herstellingskosten en voor BEN-gebouwen gelden ook grote kortingen op de onroerende voorheffing. Tot slot: doordat je je huurder quasi gratis energie aanbiedt, is er meer marge om een degelijke huur te vragen.

De meerwaarde
In ons kleine overbevolkte land, met een groeiende bevolking, is de meerwaarde op residentieel vastgoed zo goed als gegarandeerd. Al naargelang de bron, worden jaarlijkse waardevermeerderingen tussen 5 en 7% vermeld. We spreken dan over gemiddelden over 50 jaar en meer, zodat tijdelijke afwijkingen mogelijk zijn. Gelukkig is vastgoed geen kortetermijnbelegging: als je verwacht je kapitaal binnen een paar jaar terug nodig te hebben, zoek je beter een andere belegging. Verder is het ene vastgoed het andere niet (ligging, ligging, ligging!): niet alle locaties hebben hetzelfde potentieel. Probeer niet te investeren in gehypete, overprijsde wijken, maar ga er ook niet automatisch van uit dat goedkoop vastgoed alleen maar in waarde kan stijgen.
Voor particulieren is de meerwaarde op vastgoed belastingvrij, behalve bij kortetermijnspeculatie of wanneer je er op professionele wijze mee bezig bent.

Inflatiebestendig
In België zijn de lonen en de huurprijzen gekoppeld aan de index. Als verhuurder mag je dus de huur van lopende contracten jaarlijks aanpassen aan de stijging van de levensduur. Gelukkig stijgt jouw huurder zijn loon ook evenveel.

Hefboomeffect
Vastgoed is de enige investering waarvoor een particulier kan en mag lenen, aangezien het onderliggende pand waardevast is. Je moet wel een deel eigen middelen hebben, maar de rest kan door een hypothecaire lening gedekt worden. Je verkrijgt de grootste hefboom wanneer de maandelijkse huurinkomsten ongeveer even hoog zijn als de maandelijkse afbetalingslasten. Al naargelang het geval zullen de eigen middelen ongeveer 25% moeten bedragen. Je hebt dan wel geen maandelijks beschikbaar inkomen, aangezien dit dient om de lening af te lossen, maar je bent wel met andermans geld schulden aan het aflossen en dat is ook sparen. Zelfs als je geen rekening zou houden met de onderliggende waardevermeerdering, is dit een interessante manier om vermogen op te bouwen.

Valkuilen?
Het eerste waar je moet op letten bij het investeren in nieuwbouw is dat je koopt bij een betrouwbare partner. Heeft de verkoper een bewezen track record? Wordt de voltooiing van het project gewaarborgd door een bank of verzekeraar? Is de verkoopprijs niet alleen vast, maar is het lastenboek ook volledig?
Denk na over het type vastgoed dat je koopt. Koop zeker geen te grote appartementen, want dan is de huurprijs die je moet vragen waarschijnlijk te hoog om nog huurders te vinden. Penthouses en grote lofts worden daarom meestal gekocht door eigenaars-bewoners. Investeerders kiezen beter voor kleinere appartementen met 1 of 2 slaapkamers.
Bedenk ook dat vastgoed geen financieel product is. Voor het hogere rendement zal je een beetje moeten "werken": de juiste huurders kiezen, de huurbetaling opvolgen, af en toe een algemene vergadering van de mede-eigendom bijwonen ... Kies daarom een project in een buurt die je kent, niet te ver van huis, zodat je je investering van kortbij kan opvolgen. Vraag ook aan de verkoper of hij je kan doorverwijzen naar professionele partners die je kunnen helpen bij de verhuring en het beheer van je eigendom.

Deel dit bericht op sociale media